Om Winai Books

Först fanns ingen särskild linje. Det började med Ingreppet, en roman om hur Sverige manipulerades av vapenhandeln.” Obskyrt”, tyckte f.d. riksrevisorn.  Inte bra för Sverige. ”Men du fick ju rätt”, erkände hon senare. Verkligheten överträffar dikten.  Sedan publicerade vi Marica Källners Det som får plats, om och med noveller – utsnitt ur unga människors liv. och tankar om skrivandets hantverk. Skriften är på väg att etablera sig som ett standardverk för novellister. Uppföljaren Den som står dig närmast är en novellsamling som blottlägger det vi helst inte vill se: att gränsen mellan god och ond ibland är så tunn att den brister på ett ögonblick. Levande döda är en politisk spänningsroman som handlar om hur gap mellan rika och fattiga världar ger utrymme för kriminalitet och hänsynslösa affärer. På flykt till kärleken är baserad på en dagbok av en flicka som far till Tyskland 1936. Den tar upp ett område som sällan belyses: hur människor som varken är förbrytare eller offer tar sig igenom krigets helvete och hur de kommer ut, sargade med skuld i ett nytt liv.
Senast ut är Leka vuxen. Novellsamlingen innehåller skildringar ur unga kvinnors liv. Närgångna, raka. Om trasiga familjerelationer och kärlek. Om våld och identitetssökande. Boken möttes av fina omdömen utom av en recensent, som ville slå budbäraren.
Om vi ser tillbaka: Våra böcker handlar om sårbarhet och om hur människor kan vilseleda – sig själva och andra. Det kan vara kontroversiellt. Vi fortsätter så.
Närmast på tur står Volontärspelet – om hur människor kan vändas mot varandra med språket.
Peter Winai

Kommentarsfunktionen är stängd.