Böcker

Leka vuxen

Leka vuxen
Marica Källner

– Vad innebär det att bli vuxen?

I Leka vuxen möter vi flickor och unga kvinnor i uppväxtens olika skeenden.

Leka vuxen är en samling med 14 noveller som har sin gemensamma kärna i övergången från barn till vuxen.

Den som står dig närmast
Nina Källmodin

– Hur långt kan en människa gå för att stå ut med det oförlåtliga?

I Den som står dig närmast möter vi Alma, som har isolerat sig i sin lägenhet och lever sitt liv genom sin dator.

Den som står dig närmast är en stark roman som blottlägger det vi kanske inte vill se: att gränsen mellan god och ond ibland är så tunn att den brister på ett ögonblick.

På flykt till kärleken
Peter Winai

– För kärleken finns inga gränser – men vad händer när ens käraste blir skickad till krigets front?

I På flykt till kärleken möter vi Astrid, som gjort en lång resa från Umeå till Tyskland.

På flykt till kärleken är baserad på en autentisk dagbok från en sjuttonårig flicka på besök i Tyskland 1936.

Det som får plats
Marica Källner

– En novell är en kort prosatext – men vad ryms i kortheten?

I Det som får plats möter vi tankar om skrivandets hantverk, novellen som uttrycksform, textexperiment och personerna som ger liv åt berättelserna.

Det som får plats är en samling noveller och essäer om novellkonst och skrivandets hantverk. En bok som reflekterar om textuttryck, kreativitet, miljöer och personerna som skapar berättelserna. Bokens noveller handlar bland annat om kärlek, familj, uppbrott, refuseringar och skrivande.

Levande döda
LevandedodaPeter Winai

Hur möts den rika världens efterfrågan på människors organ?

Georg Cournot är på uppdrag i Rwanda. På väg till de dimhöljda bergens gorillor upptäcker han märkliga byggnader.  Är det ett sjukhus? I Kongo besöker han flyktingläger med Maria Holm och börjar förstå att någon systematiskt samlar kroppsdelar från döda – och levande. Han är en ohygglig hemlighet på spåren.

Peter Winai visar hur gapen mellan rika och fattiga världar ger utrymme för kriminalitet och hänsynslösa affärer. Han använder sina insikter i biståndsvärlden och internationella miljöer till att skapa kusligt realistiska scenarion.

Levande döda är uppföljaren till Peter Winais debutroman Ingreppet. I den utförs ett attentat för att öka den svenska vapenindustrins beställningar.

Ingreppet
reflection_04Peter Winai

– Sverige är stormakt på både vapenexport och bistånd. Går det?

På senare tid duggar det tätt med nyheter som de här: ryssarna angriper Sverige, utländsk vapenindustri vill åt innovationer i ”svensk” vapenindustri – som finansierats med skattepengar, ”Stay Behind-rörelsen” såg till att vi samarbetade med NATO, vi klarar oss en vecka om vi blir angripna …

Dikten överträffar verkligheten, men bara lite.

” … en omtumlande och realistisk bild av vad som skulle kunna hända i ett land som Sverige.”  –  Annette Larsson, Bibliotekstjänst.

”Det är svårt att hålla Ingreppet på avstånd. … Peter Winai slösar inte på bokstäver. Han vet hur konflikter kan se ut och skapas och när han ska hålla igen och när han ska måla med lite starkare färger.” – Stig Hansén, Helsingborgs Dagblad
Läs hela recensionen här

Peter Winai har djupgående erfarenheter från arbete i olika miljöer i Sverige och andra länder – i Afrika, Mellanöstern, Östeuropa och Sydostasien. Det har gett inblick i verkligheten på plats – intryck som han tar med sig när han skriver. Ingreppet är hans debutroman.